‘Voor ons is gespecialiseerd onderwijs echt een oplossing’
Vergeleken met het regulier onderwijs is het gespecialiseerd onderwijs een wereld van verschil voor moeder Kimberley. En dan is positief bedoeld. Haar zoontje startte het schooljaar 2021-2022 op de Gelinckschool in Spijkenisse en sindsdien ziet ze haar kind opbloeien.
Kimberley’s zoon heeft diabetes. De schommelingen in zijn suikerwaarden zorgen soms voor gedrag dat afwijkt van zijn klasgenootjes. Op de reguliere basisschool kunnen de leerkrachten daar niet goed mee om gaan. ,,Toen hij in groep 5 kwam, ging het slechter en slechter. Mijn kind voelde zich waardeloos. Als oplossing werd één op één les bedacht met de conciërge of een stagiaire. Of hij zat afgezonderd naar een YouTube-filmpje te kijken. Door de suikerziekte kan hij niet continu stilzitten en ook het volgen van de les kost hem veel meer moeite. Hij kan zich moeilijk concentreren en heeft meer herhaling nodig dan anderen”, legt Kimberly uit.
,,Hoewel hij nog wel graag naar school wilde, hij had een leuke klas, zag ik mijn kind wel depressief worden. Voor het minste geringste kreeg hij straf. Dan werd ik weer gebeld, moest ik hem weer ophalen. En elke keer was het alleen mijn kind waar iets mee was. Aan mezelf twijfelen deed ik niet, ik ken mijn kind het beste, maar ik had wel mijn twijfels aan de capaciteiten van de leerkrachten daar. Elke dag had ik wel een keer ruzie met school. Ik raakte daar enorm gefrustreerd van. Op een gegeven moment kon je mij elke keer opvegen als ik contact had gehad met school.”
Onjuist beeld van gespecialiseerd onderwijs
Na veel gesprekken, kreeg Kimberley het advies om met haar zoontje naar het gespecialiseerd onderwijs te gaan. ,,Ik was aanvankelijk niet blij met dit advies. Ik dacht dat gespecialiseerd onderwijs voor kinderen was met andere problemen dan die van mijn kind. Maar dat beeld bleek uiteindelijk onjuist.”
Er vond een gesprek plaats tussen Kimberley, haar man, haar ouders, drie leerkrachten van de stamschool en een leerkracht van de Gelinckschool Spijkenisse. In dat gesprek werd uitgelegd hoe de Gelinckschool werkte, wat de doelgroep is en dat er daar ook plek is voor kinderen zoals Kimberley’s zoontje. ,,Mijn eerste indruk was goed. Ze vertelden ook hoe daar met elkaar wordt omgegaan. Iedereen is daar gelijk. Er is een mix van kinderen en iedereen heeft wel iets. Dat was voor ons geruststellend. Ook mijn ouders zeiden: ‘Doe dit nou, dit is goed voor die jongen’.”
,,Toen we de keuze voor het gespecialiseerd onderwijs hadden gemaakt, was het zelfs zo dat wij nauwelijks konden wachten op de overgang naar de Gelinckschool. We moesten een paar maanden wachten op de definitieve plaatsing, konden dit nog niet delen met ons zoontje, maar ondertussen waren we al zo enthousiast.” In juni kwam het verlossende woord dat Kimberley’s zoontje op de Gelinckschool mocht starten in het nieuwe schooljaar. ,,Dit was echt een opluchting!”
'Ik zie mijn kind weer opbloeien'
De overstap heeft alleen maar goeds gebracht voor het gezin. ,,Sinds hij op de Gelinckschool zit vallen voor mij de puzzelstukjes op z’n plaats. Ik zie mijn kind opbloeien, met plezier naar school gaan en thuiskomen, zichzelf stapje met stapje meer waard vinden. Vergis je niet, als je voor alles straf krijgt, doet dit iets met je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Hij was zo onzeker. Nog steeds kan hij thuiskomen met de woorden: ik kan het niet, het is mijn schuld. Maar dat heeft tijd nodig om te herstellen. Op school hebben ze op zulke momenten een gesprekje met hem en voelt hij zich gehoord en begrepen. Daarnaast passen ze het niveau van het onderwijs aan op hem en heeft hij geen toetsen meer en dus minder stress. Wat een verschil! Als je bedenkt wat ze tegenwoordig allemaal vragen van die kinderen, doe even normaal. Het zijn kinderen van 8, 9 jaar oud. En als je niet meekomt, dan is er geen alternatief of extra klas. Maar leer je gemakkelijk, dan is er wel een plusklas.”
,,Ook gaan ze hier beter met zijn suikerziekte om. Als hij boos is bijvoorbeeld, wordt even gekeken naar zijn pomp en wat de waarden zijn. Zijn die te hoog of te laag, dan krijgt hij de tijd om even bij te komen. Dat was ondenkbaar op zijn oude school, helaas”, aldus Kimberley.
'Gespecialiseerd onderwijs was een opluchting'
Als tip wil ze ouders meegeven: ,,Heb je twijfels en gespecialiseerd onderwijs wordt je aangeboden als alternatief? Doen! In positieve zin is het voor ons een wereld van verschil. Voor ons was het een oplossing en opluchting. Laatst schreef ik nog aan iemand op Facebook, die ook problemen had en in wie ik mezelf herkende: ‘Als gespecialiseerd onderwijs een optie is, doe het!’ Mijn mening over dit onderwijs is 180 graden veranderd, het is alleen maar positief voor mijn kind.”