Het puberbrein
Het puberbrein
Het puberbrein…boeken vol zijn erover geschreven. Het is een raadsel wat er zich af en toe in het hoofd van je puber afspeelt. Het kan zorgen voor de nodige verwarring binnen het gezin.
Een kijkje in de ontwikkeling van de hersenen
De achterste hersendelen (vitale functies, motoriek, spraak) zijn als eerste ‘klaar’. Veel later het voorste deel. En laat nou juist dat deel verantwoordelijk zijn voor taken die we van pubers vragen. Zoals plannen, gevolgen overzien, impulsbeheersing en keuzes maken. Ze ervaren tijd anders en kunnen zich moeilijk in een ander inleven. Niet zo gek dus dat dat niet altijd goed gaat. De ontwikkeling hiervan kan zelfs tot het 25e levensjaar duren.
Beloningscentrum
Pubers zijn tijdens hun ontwikkeling heel erg gevoelig voor beloning. De spanning bij risicogedrag werkt in op dat beloningscentrum. Nadelig als het gaat om experimenteren met middelen of sociale media…Maar er zijn ook voordelen! Pubers zijn enorm gevoelig voor complimenten. En daar kan je als ouder natuurlijk goed gebruik van maken….
* geef dus veel complimenten, in plaats van zeuren. Bijvoorbeeld: ‘wat fijn dat je fiets bijna in de schuur staat!’
* bied hulp bij taken zoals plannen, maar doe het niet zelf! Help ze 'tijd' inzichtelijk te maken. ‘Hoelang heb je de tijd voor het huiswerk af moet?’
* blijf geïnteresseerd in wat er zich in hun hoofd afspeelt door open vragen te stellen.
Daarnaast wil je het puberbrein zo gezond mogelijk houden. Denk dan aan:
* niet te laat naar bed
* middelengebruik zo lang mogelijk uitstellen.
Meer informatie over opvoeden en opgroeien: www.groeigids.nl.
Luister je graag naar podcasts? Je vindt die van het CJG over opvoeden en opgroeien op www.cjghm.nl/podcasts. Cursussen: www.cjgcursus.nl.
Bronnen:
Hersenstichting – Brochure Puberhersenen in ontwikkeling
Hersenstichting – Puberhersenen
NJI – Jongere | Lichamelijke ontwikkeling: veranderingen in lijf en hersenen